W TV same powtórki, ewentualne spotkania ze znajomymi dopiero wieczorem kiedy się ochłodzi, więc co pozostaje? Książki!
Postanowiłam powrócić to lektury, której niestety nie zdążyłam przeczytać, mianowicie "Inny świat" Gustawa Herlinga-Grudzińskiego. Niesamowicie opisane życie w rosyjskim obozie pracy - mocno mocno polecam.
Ciasto z jabłkami
Jest to bardzo proste i przepyszne ciasto, które pierwszy raz upiekłam w marcu i... zostało ulubieńcem wielu. Pyszne, wilgotne, cynamonowe - jednym słowem idealne! Samo przygotowanie trwa dosłownie chwilkę, więc nawet gdy w takim ukropie nie mamy ochoty na spędzanie czasu w kuchni, warto poświęcić te kilkanaście minut :)
Przepis znaleziony na Mała Cukierenka :)
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub łyżeczka cukru wanilinowego
2 średniej wielkości jabłka (obrane i pokrojone w dość drobną kostkę, oczywiście bez gniazd nasiennych)
• Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (funkcja góra-dół).
• Do miski przesiewamy mąkę, do której dodajemy sodę, sól, cynamon i cukier.
• W drugim naczyniu łączymy ze sobą mokre składniki : olej, jajka i aromat. Jeśli używamy cukru wanilinowego dodajemy go do pierwszej miski.
• Do mąki wlewamy mokre składniki oraz pokrojone jabłka i wszystko krótko mieszamy do zwilgotnienia składników.
• Ciasto przekładamy do keksówki (ok. 25x12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 55-60 minut, na jego najniższym poziomie.
• Po wyjęciu i ostygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz