20 września 2015

M jak muffiny...

Powolne odliczanie dni do rozpoczęcia studiów... 11...

Muffinki z borówkami i kruszonką

Składniki:

Ciasto (ok. 12 muffinek):
1,5 szklanki mąki 
3/4 szklanki cukru 
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju 
1 jajko 
1/2 szklanki mleka 
1 szklanka borówek amerykańskich 

Kruszonka:
1/3 szklanki cukru
1/4 kostki masła
1/2 szklanki mąki 

• Do miski przesiewamy mąkę, do której dodajemy pozostałe such składniki - sól, proszek do pieczenia i cukier. W drugim naczyniu mieszamy olej, jajko i mleko.
• Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie dodajmy owoce i mieszamy raz jeszcze. 
• Składniki na kruszonkę łączymy rozcierając palcami. 
• Ciasto nakładamy do foremek i wierzch posypujemy kruszonką.
• Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut. 

Smacznego! 

Zapraszam na : instagram.com/juoljumi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz