27 lutego 2016

Wyjątkowy sposób na kawę...

Babeczki caffe latte 


Składniki: 
(ok. 7 babeczek)
150 g masła
120 g  cukru 
2 jajka
150 g mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego
2 łyżki mleka
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (w proszku)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. :)


• Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
• W drugim naczyniu ucieramy mikserem masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.

• Dodajemy do masy przesianą mąkę z proszkiem, aromat/cukier waniliowy i mieszamy łyżką tylko do wymieszania się składników. Dolewamy mleko i jeszcze raz mieszamy.
• Ciasto dzielimy na pół i do jednej połowy dodajemy kawę w proszku.
• Jasne ciasto nakładamy do połowy wysokości foremki i uzupełniamy do 3/4 wysokości ciastem kawowym.
• Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

Smacznego!

Zapraszam na: instagram.com/juoljumi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz