Pękające ciasteczka czekoladowe
175 gram gorzkiej czekolady (70%)
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 szklanki mąki
2 łyżki
kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
cukier
puder do obtoczenia
• W
rondelku roztapiamy czekoladę z masłem, odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
• Jajka w temperaturze pokojowej razem z cukrem ubijamy na jasną, puszystą masę.
Dodajemy cukier waniliowy i ostudzoną czekoladę, miksujemy.
• W miseczce
łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz sól. Dodajemy do powstałej
masy czekoladowej i mieszamy.
• Miskę owijamy folią spożywczą i wstawiamy na
kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
• Formujemy kuleczki ok. 2,5 cm
i obtaczamy je w cukrze pudrze, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy w temperaturze 165 stopni przez 10-12 min.
Smacznego!
Zapraszam na: instagram.com/juoljumi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz