22 sierpnia 2016

Pękające cudo

Pękające ciasteczka czekoladowe


Składniki:
75 gram masła lub margaryny
175 gram gorzkiej czekolady (70%)
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 szklanki mąki
2 łyżki kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
cukier puder do obtoczenia

• W rondelku roztapiamy czekoladę z masłem, odstawiamy do całkowitego ostudzenia. 
• Jajka w temperaturze pokojowej razem z cukrem ubijamy na jasną, puszystą masę. Dodajemy cukier waniliowy i ostudzoną czekoladę, miksujemy. 
• W miseczce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz sól. Dodajemy do powstałej masy czekoladowej i mieszamy.
• Miskę owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
• Formujemy kuleczki ok. 2,5 cm i obtaczamy je w cukrze pudrze, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy w temperaturze 165 stopni przez 10-12 min.

Smacznego! 

Zapraszam na: instagram.com/juoljumi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz