27 lutego 2016

Włoska uczta

Pizzerini

Składniki:
(na około 40 pizz o średnicy 7 cm) 

Ciasto: 
600 gram mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży instant (10g)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru 
3 łyżki oliwy z oliwek 
300 ml letniej wody

Sos robimy z zmiksowanych pomidorów z puszki, odrobiny przecieru pomidorowego, czosnku, oregano, bazylii oraz soli i pieprzu. 

Na wierzch oprócz sera nakładamy ulubione dodatki, np. pieczarki, szynkę, salami, szpinak, kukurydzę, oliwki, itp. :) 

• Ze wszystkich podanych składników zagniatamy ciasto na pizzę. Odstawiamy je w misce przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. 
• Gotowe ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki za pomocą szklanki. Układamy je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia (pamiętamy o odstępach!).
• Na krążki z ciasta nakładamy sos i wybrane dodatki.
• Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy około 10 minut. 

Smacznego!

Zapraszam na: instagram.com/juoljumi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz