Kopytka
Składniki:
(na dwie porcje)
1/2 kg obranych ziemniaków
1 małe jajko
100 gram mąki pszennej
mąka ziemniaczana (do obtoczenia aby się nie kleiły)
• Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy lekko ostygną tłuczemy je lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Tak przygotowane ziemniaki zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
• Do zimnych ziemniaków dodajemy mąkę i jajko. Całość zagniatamy na jednolite ciasto, które może się lekko kleić.
• Ciasto dzielimy na mniejsze części i formujemy z nich wałki, które obtaczamy w mące ziemniaczanej. Wałki lekko spłaszczamy i kroimy na ukośne kawałki.
• Gotowe kopytka wkładamy porcjami do gotującej się, dobrze posolonej wody. Po wrzuceniu do wody musimy je przemieszać raz, aby nie przykleiły się do dna garnka.
• Gotujemy je przez około 2-3 minuty, aż wypłyną. Wyciągamy łyżką cedzakową i podajemy od razu.
Smacznego!
Zapraszam na: instagram.com/juoljumi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz