Czekoladowy tort urodzinowy
Składniki:
160 gram masła w temperaturze pokojowej
190 gram cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego (1 opakowanie 16g)
3 jajka
3 łyżki oleju
40 gram ciemnego kakao bez cukru
200 gram mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Jako polewę użyłam roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę mleczną, do której dodałam odrobinę miodu. Na wierzchu posypałam płatkami migdałów. :)
• Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
• Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na najwyższych obrotach, przez około 3 minuty. Następnie dodajemy po jednym jajku. Po każdym dodaniu miksujemy na niskich obrotach przez około minutę, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
• Do maślanej masy dodajemy mąkę z proszkiem i krótko mieszamy.
• Kakao zalewamy 4 łyżkami gorącej wody i mieszamy, następnie dodajemy olej. Wlewamy do ciasta i mieszamy mikserem do połączenia się składników.
• Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.
• Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około godzinę.
• Wystudzone ciasto możemy polać czekoladą i dowolnie udekorować.
Smacznego!
Zapraszam na: instagram.com/juoljumi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz